Zastanawialiście się kiedyś jakie są najlepsze brandy whisky? Dzisiaj dowiecie się o nich wszystko.
BOWMORE
Bowmore to pierwsza, legalna gorzelnia na Islay i jedna z najstarszych w całej Szkocji. Warto podkreślić, że Bowmore to jedyna destylarnia w Szkocji, w której produkcja prowadzona jest od początku do końca na miejscu. Bowmore jest bardziej łagodną i aromatyczną whisky niż inne malty z Islay, ale mimo to zawiera silną nutę dymu. Najpopularniejszą jest wersja 12-letnia. Wyczuwa się nutę lawendy, sherry i toffi w tle. Na podniebieniu aromatyczna, słodka z nutami oleju lnianego, terpentyny i pieprzu. Końcówka wytrawna. Jest to whisky charakterystyczna dla produktów z Islay - o dość silnych akcentach torfu, dymu, wodorostów i jodu morskiego.
HIGHLAND PARK
Highland Park to najdalej na północ wysunięta destylarnia whisky szkockiej. Najpopularniejszą wersją Highland Park jest 12-letnia single malt. Whisky Highland Park od dawna ma świetną reputację. Gorzelnia szczyci się słowami Cara Rosji i Króla Danii, którzy w 1883 roku, po podanej im whisky '' obaj orzekli, ze nigdy nie kosztowali lepszej''. 12 - letnia whisky oferuje nam aromaty wrzosu z dymną podszewką, wraz z wodą pojawiają się wonie miodu, liści i przypraw. Smak trunku jest subtelnie zrównoważony, słodko-wytrawny, ze znamienną dla Highlad Park nuta dymu w końcówce - sygnaturą tego malta.
GLENFIDDICH
Wytwórnię tę, produkującą najlepiej sprzedawaną whisky malt na świecie ( warto wspomnieć, że rocznie produkuję się tu ponad 800 000 skrzynek!!!/ 12 but. 0,7) założył w 1887 roku Wiliam Grant. Nazwa wzięła się od rzeki Fiddich, przepływającej nieopodal. Słowo "glen" - tak często stosowane jako składnik nazw różnych gatunków whisky - oznacza dolinę rzeki. Glenfiddich to dolina rzeki Fiddich. Z kolei "fiadh", od którego wziął się Fiddich, oznacza w języku szkockim jelenia. Stąd nazwa Glenfiddich często bywa tłumaczona jako "dolina jeleni". Do dnia dzisiejszego, wszystkie etapy produkcji, od wytwarzania słodu po butelkowanie, przebiegają na miejscu. Obecnie w zakładzie działa 29 kotłów destylacyjnych, które wytwarzają 35% całej whisky single malt na świecie, czyli co trzecia butelka tego trunku kupowana na świecie to Glenfiddich!!! 12 - letnia Special Reserve oferuje nam jasnosłomkową barwę z zielonymi refleksami. Aromat lekki, z nutami zbożowego zacieru, zielonych witek, jabłek i niuansów dymu. Wraz z wodą aromat staje się świeższy i bardziej apetyczny, słodkawy, słodowy, z nutą syropu z gruszek. Końcówka krótka.
The Balvenie to jedna z siedmiu whisky produkowanych w Dufftown - stolicy whisky szkockiej w samym sercu Speyside. Nazwa whisky pochodzi od nazwy znajdującego się nieopodal, na wzgórzu, zamku zbudowanego w XIII wieku. Najczęściej spotykaną na rynku wersją Balvenie jest 10-letnia Founder's Reserve. Jest to whisky o łagodnym smaku, w którym wyczuwa się lekką wytrawność i akcenty miodu. Balvenie dostępna jest również w wersji 12-letniej Double Wood, która dojrzewa początkowo w beczkach ze świeżego dębu, a następnie przelewana jest do beczek po sherry w celu nabrania krągłości i charakterystycznego posmaku. W efekcie otrzymujemy słodki, bogaty Malt o orzechowo-korzennym charakterze. Charakterystyczny jest również kształt butelki Balvenie, imitujący do pewnego stopnia kształt alembika do destylacji whisky.
GLENMORANGIE
Oferowana na rynku gama Glenmorangie jest niezwykle szeroka – od 10-letniej single malt, poprzez wersje 15 i 18-letnie do wielu różnych wersji smakowych. Najbardziej popularna wersja Glenmorangie – w wersji 10-letniej – to trunek niezwykle wyważony, o subtelnie przydymionym kwiatowym zapachu i świeżym, aromatycznym smaku, w którym wyczuwa się elementy wanilii i cytrusów. Glenmorangie niezwykle duży nacisk kładzie się na rodzaj beczek, w których dojrzewa destylat. Są to przede wszystkim - co najmniej w pierwszej fazie leżakowania - beczki po amerykańskim bourbonie, specjalnie sprowadzane do destylarni. W przypadku części destylatu stosuje się leżakowanie dwufazowe - okres podstawowy w standardowych beczkach po bourbonie, po którym następuje jeszcze kilka lat w beczkach po sherry, maderze lub porto.
CARDHU
OBAN
Oban - najczęściej spotykana w postaci 14-letniej single malt whisky - to przedstawicielka zachodnich Highlands. Ze względu na nadmorskie położenie destylarni, whisky z Oban bardzo często porównywana jest do trunków produkowanych na wyspach. I rzeczywiście, Oban jest trunkiem łączącym w sobie charakterystyczne cechy whisky z Highlands - jest łagodna, z łatwo wyczuwalnymi nutami słodyczy - z cechami trunków z wysp - typowo morski, jodowo-słony aromat oraz dość silnie wyczuwalne akcenty torfowe. 14 - letnia whisky ma zdecydowany, bursztynowy kolor o wyraźnie morskim aromacie z niuansami mirtu i dymu. Ten gładki i średnio zbudowany trunek oferuje nam słodkawy na starcie smak, przechodzący w wytrawny na finiszu, z oczywistą nutą dymu torfowego.
GLENMORANGIE
Oferowana na rynku gama Glenmorangie jest niezwykle szeroka – od 10-letniej single malt, poprzez wersje 15 i 18-letnie do wielu różnych wersji smakowych. Najbardziej popularna wersja Glenmorangie – w wersji 10-letniej – to trunek niezwykle wyważony, o subtelnie przydymionym kwiatowym zapachu i świeżym, aromatycznym smaku, w którym wyczuwa się elementy wanilii i cytrusów. Glenmorangie niezwykle duży nacisk kładzie się na rodzaj beczek, w których dojrzewa destylat. Są to przede wszystkim - co najmniej w pierwszej fazie leżakowania - beczki po amerykańskim bourbonie, specjalnie sprowadzane do destylarni. W przypadku części destylatu stosuje się leżakowanie dwufazowe - okres podstawowy w standardowych beczkach po bourbonie, po którym następuje jeszcze kilka lat w beczkach po sherry, maderze lub porto.
Glengoyne należy do nielicznego grona single malt whisky, w których smaku nie sposób wyczuć - zwykle wszechobecnego - smaku torfu. Nie da się go wyczuć, gdyż go tam nie ma. W procesie produkcji Glengoyne słód jęczmienny suszony jest nad naturalnym ogniem, nie nad żarzącym się torfem. Nadaje to produktowi specyficznej łagodności i wręcz słodyczy. Tym bardziej, że leżakowanie Glengoyne odbywa się z dala od morza, więc trudno w niej o ostry smak jodu morskiego czy wodorostów - tak charakterystyczny dla wyrobów z wysp czy wybrzeży.
CARDHU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz