czwartek, 17 grudnia 2015

Alkohol na spotkaniach biznesowych: Co kraj to obyczaj

Bardzo ważnym obszarem biznesowego savoir-vivre'u są zasady wspólnego konsumowania alkoholi. Wybierając się do obcego kraju warto wiedzieć, jakimi trunkami możemy zostać poczęstowani oraz jak zachować się w niektórych sytuacjach związanych z degustacją napojów z procentami.



W Europie Zachodniej królują wina i koniaki. W Europie Wschodniej i krajach skandynawskich to różnego rodzaju wódki. Nie zdziwimy się jednak gdy w Szwecji na spotkaniu biznesowym zaserwują nam kufelek orzeźwiającego piwa. W Japonii dania na ciepło i słodkie potrawy będziemy popijać sake, a pragnienie po ostrych potrawach ugasimy piwem Kiri. Koreańczycy lubują się w amerykańskiej whisky. A w Meksyku zasmakujemy ostrej tequili. Alkohol zawsze dostosowany jest do formy spotkania - Trudno podawać wódkę na koktajlu. We Francji narodowych alkoholi spróbujemy podczas luźniejszych spotkań dyplomatycznych, spotkań winiarskich i bankietów. Na spotkaniach , które wymagają wzmożonej koncentracji, najprawdopodobniej skosztujemy napojów bezalkoholowych lub bardzo słabych win.
Ta zasada przenosi się na inne kraje. Tylko podczas swobodnego meetingu zostaną nam podane narodowe trunki, które są wysokoprocentowe. Choć powszechnie uważa się, że w krajach muzułmańskich nie zostaniemy poczęstowani alkoholem, to w Turcji może nas spotkać niespodzianka. Jeśli zasiądziemy do posiłku z tureckimi biznesmenami w południe, wtedy być może kelnerzy przyniosą nam lokalną wódkę anyżkową "raki" lub wino, a czasami piwo.
Istnieje ogólna zasada serwowania alkoholu. Na początku jako aperitif wypija się lekki alkohol, np. szampany lub niskoprocentowe wina. Taki trunek pobudza smak. W środku spotkania może zostać podane wino lub gorzka nalewka, koniak, armaniak. Wymienione trunki korzystnie wpływają na procesy trawienne. Wino zawsze otrzymamy z daniem głównym, nigdy w połączeniu w przekąską. Czerwonym winem popijamy ciężkie potrawy, a białym lekkie. Na koniec gdy rozmowy zostały sfinalizowane i wzmożona koncentracja nie jest tak potrzebna, często serwuje się mocniejsze trunki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz